logotype

Momentan site-ul este in reconstructie...

Despre Palanca

Prin decretul nr. 394 din 31 martie 1864 s-a stabilit noua impartire administrativa a tarii prin care, ia fiinta comuna Brusturoasa alcatuita din satele:

• Popoiu, Ciughes, Palanca, Cuchinis, Brusturoasa ( resedinta), Camenca, Buruienis, Surdu, Cotumba, Simbrea, Agas, Sulta, Prelugi, Beleghet si Goioasa. Comuna a facut parte pe rand din plasile : Tazlaul de Sus, Muntele, Comanesti, Moinesti. La 5 februarie 1893 satele: Cotumba, Simbrea, Agas, Sulta, Prelugi, Beleghet si Goioasa s-au desprins de comuna Brusturoasa si au format comuna Agas. In 1926 si satele Popoiu, Ciughes, Palanca s-au desprins si au format comuna Palanca.

Comuna Palanca isi trage denumirea de la intariturile vechi, de pe un afluent al raului Trotus-Paraul Sant, cetate de granita si aparare.Iorgu Iordan, defineste termenul astfel: _Palanca- locul ce a fost altadata intarit cu ingradire de pari sau de blani.Din aceasta definitie a apelativului, rezulta lamurit ca, cel putin in unele cazuri, toponimul nostru a avut semnificatie militara, asadar a insemnat un loc intarit.Presupunerea gaseste o confirmare in faptul ca despre unele localitati se vorbeste ca despre fortificatii.De pilda: Palanca ( punct vamal, Bacau ) spune ca _ e un loc foarte important sub raportul asezarii militare.Aici se afla urmele unui sant de-a lumgul fortificatiilor ungare._

Primul document ce atesta localitatea este un hrisov al lui Vasile Lupu din 1648, dar confirmari ale existentei fortificatiei ( asa cum explica si Iorgu Iordan) gasim si la cronicarii moldoveni Grigore Ureche si Miron Costin.

De altminteri inca si la ora actuala, in nordul comunei se gasesc fortificatiile de granita dintre Moldova si Imperiul Austro-ungar construite in timpul lui Gheorghe Racotzi II pe care locuitorii le denumesc _ Treptele Mariei Tereza_. Putem spune ca Palanca se constituie ca asezare prin contributia a trei elemente :

• Oierii, care s-au asezat in actualul sat Popoiu fiind partea cea mai veche a asezarii;

• Romanii transilvaneni, care au trecut granita de-a lungul secolelor. Acest lucru se demonstreaza prin ruinele intariturilor de la vechea granita ce aveau scop sa opreasca exodul populatiei din Transilvania;

• Granicerii romani, care, dupa satisfacerea stagiului militar ramaneau aici intemeindu-si gospodarii.

Din documentele existente, evolutia teritoriala a comunei Palanca este urmatoarea :

• In prima faza se constituie nucleul comunei in partea vestica a sa, de-a lungul Paraului Popoiu si Paraul Sant;

• Apoi se extinde de-a lungul vaii Trotusului, de o parte si de alta a vaii si a caii de acces;

• Ultima faza cuprinde extinderea asezarii de-a lungul Paraului Ciughes si a afluientilor sai.

2020  Comuna Palanca, judetul Bacau  Design by ATNETwork